Ranní špenátové smoothie

Základem pro přípravu je kvalitní výkonný mixér. Nejsem příznivcem toho mít v kuchyni na každé jídlo jiný spotřebič, ale nákup smoothie makeru považuju za jednu z nejlepších investic do kuchyně. Na to že jsem prakticky smoothie začátečník, jej využívám téměř každý den a nejen na smoothie.  Bohužel klasický levný mixér nevytvoří krémovou texturu smoothie, vyzkoušeno ;-)

Důležitým znakem ranního smoothie je zelená barva. Zelená barva z toho důvodu, že je v ní obsažen chlorofyl, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví a touto cestou si můžeme zajistit jeho příjem.

Příznivé vlastnosti chlorofylu:

  • Pozitivní vliv na zažívací trakt
  • Má protizánětlivý a hojivý účinek, především u kožních zánětů
  • Podporuje tvorbu krve, zlepšuje stav cév a srdce
  • Zlepšuje metabolismus
  • Podporuje regenerační schopnosti organismu

Běžný zdroj chlorofylu je veškerá zelenolistá zelenina (zelí, saláty, špenát, kapusta, brokolice, apod.), nejvíce ho ale obsahují byliny (kopřiva, pampeliška, listy konopí) a některé sladkovodní a mořské řasy.

Pro přípravu smoothie doporučuju používat kvalitní filtrovanou vodu, minimálně přes filtrační konvici. Dlouho jsme doma řešili, jestli to je business nebo je to opravdu potřeba. Minimálně na chuti poznáte, že normální voda z kohoutku asi není to pravé ořechové, ve městě rozhodně ne.

Jsem ten typ, co by bez snídaně nevyšel z domu, i kdyby hořelo. Celý život jsem snídala hodně a řídila jsem se radami, že snídaně má být vydatná a „zdravá“. Takže když jsem byla malá, tak jsem si jela na Nesquiku, jakožto zdravých „cereáliích“ pro děti, potom následovalo klasické zapečené mussli (obsahuje extrémní dávku tuku a cukru), pak to vystřídaly přeslazené ovesné kaše. Nakonec jsem se naučila jíst sypené musli s mlékem, které jsem si začala dělat vlastní. Všechno špatně!

Pokud si dáte takovou sacharidovou bombu, extrémně Vám stoupne hladina krevního cukru, za pár hodin opět prudce klesne a vy máte najednou hlad jako vlk a říkáte si, že ovoce na svačinu Vám rozhodně stačit nebude.

Od té doby co snídám smoothie, nepotřebuju dopolední svačinu (maximálně ovoce) a i přesto mi energie vydrží až do oběda.

Pokud nesnídáte vůbec, je pro Vás smoothie super věc, berte to jako ranní tekutinu.

Ale pozor, pokud ještě nejste na smoothie zvyklí a máte před sebou náročnou aktivitu, běh nebo posilovnu a jste zvyklí na větší dávku cukru, tak smoothie vynechte nebo doplňte tím, co snídáte jindy. Jednou jsem si dala před posilovnou jen smoothie a málem jsem tam 3krát omdlela a to nejsem omdlívací typ.

O hubnoucím efektu smoothie ani nemluvě ;-)

Ingredience na 2 porce:

2 banány

2 lžíce vanilkového proteinu

2 hrsti čerstvého špenátu

Hrstička mandlí, různých druhů semínek a kustovnice čínské- vše přes noc namočené ve vodě

250 ml vody

 

Postup:

Do mixéru nalijeme 250 ml vody a přidáme špenát, mandle, semínka a kustovnici. Mixujeme, dokud se vše nerozmixuje na smoothie. Potom přidáme oloupané banány a protein a opět mixujeme, dokud nevytvoříme krémovou konzistenci.

Popíjejte pomalu, abyste smoothie natrávili už v ústech.

Špenát

Špenát představuje cennou zásobárnu vitamínů a minerálních látek. Obsahuje velké množství vitaminu A, zejména betakaroten, vysoce funkční antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály a zbavuje ho těžkých kovů, tedy hraje významnou roli v prevenci rakoviny a jiných, tzv. civilizačních chorob. Pravidelná konzumace špenátu je doporučována všem, kdo si chtějí zachovat dobrý zrak. Je vhodnou potravinou pro těhotné ženy, díky vysokému obsahu kyseliny listové. Špenát je naše nejcennější listová zelenina. Syrová čerstvá šťáva ze špenátu je jednou z nejvýživnějších potravin pro všechny zažívací a zvláště vylučovací orgány. Je to výborný zdroj chlorofylu.