Quinoa s hráškem

Toto výborné jídlo mi uvařila moje kamarádka Karolína a hned jsem věděla, že jej musím sdílet. Je to fakt rychlovka a výsledek je luxusní!

Chutná výborně teplé i druhý den vychlazené z ledničky. Vsadím boty, že jej rádi zařadíte do svého jídelníčku a nahradíte jím tak pečivo, které už Vám jistě leze i ušima.

Pokud chcete zvýšit výživovou hodnotu quinoy, nechte ji před vařením 2-4 hodiny naklíčit ve vodě. Přiznám se, že já vždy zapomenu.

Recept na 4 porce:

1 ½ hrnku červené quinoy- doporučuji nezaměňovat za bílou nebo černou.

15 dkg balkánského sýru

1 ½ hrnku mraženého hrášku

10 dkg kvalitní šunky od kosti (s trochou špeku ;-))

Chilli paprička

2 lžíce olivového oleje

Hrst petrželky

Šťáva z jednoho citrónu

Lžíce medu

Sůl, pepř

 

Postup:

Quinou zlehka propereme ve vlažné vodě a uvaříme podle návodu. Já ji vařím v rýžovaru. Na pánvičce rozehřejeme olej a opečeme na něm na kostičky nakrájenou šunku s chilli, přisypeme zmrzlý hrášek a krátce restujeme, dokud se nezahřeje. Uvařenou quinou přidáme k šunce a chilli a polijeme marinádou z citrónové šťávy, lžíci lehce rozehřátého medu, soli a pepře. Nakonec přimícháme nakrájený sýr a posypeme petrželkou.

Quinoa

Přirozeně bezlepková obilovina pocházející z Jižní Ameriky, kde je konzumována velmi často, tak jako u nás pšenice. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin, přibližně 23 % a vysokým podílem vlákniny. Je velmi dobře stravitelná a má nízký glykemický index 35. Quinou můžeme koupit ve třech variantách- bílá, červená, černá. Seřazeno od nejméně výrazné po nejvíce výraznou. Výhodou je vysoký podíl železa, hořčíku a vitamínu B2.