Penne s ricottou

Pšeničné těstoviny s mléčným výrobkem na gluten free blogu ???

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč nejsou italové nemocní, když se jejich jídelníček skládá převážně z pšenice a sýru?

S vysvětlením se odkazuji na knihu Kde končí tělo a začíná duše od Josefa Jonáše:

„protijedem proti bílkovině běžné evropské pšenice je tvrdá pšenice, semola dura neboli semolina, z níž se vyrábějí kvalitní italské těstoviny. Sníme-li pšeničnou pizzu a po ní si dáme oblíbené špagety z tvrdé pšenice, tyto dvě potraviny se vykompenzují tak, že nejsou v konečném důsledku jedovaté“.

„Například protijedem k mléčnému hlenu i mléčné bílkovině jsou syrovátka a podmáslí, tekutina vznikající při výrobě másla“.

Takže výborná zpráva! Těstoviny si s láskou vychutnejte. Ale pamatujte, kupujte pouze ty z kvalitní semolinové mouky a samozřejmě uvařte al dente.

 

Ingredience na 5 porcí:

300 g těstovin

250 g ricotty

100 g kvalitního salámu

Hrst černých oliv

2 hrsti cherry rajčátek

Bazalka

Petržel kadeřavka

Sýr Grand Moravia

2 lžíce olivového oleje

Sůl

Pepř

 Postup:

Těstoviny uvaříme al dente v 3 litrech slané vody. Na pánvi a olivovém oleji opečeme na kostky nakrájený salámek, cherry rajčátka a olivy a přidáme uvařené těstoviny. Deci slané vody z těstovin si v hrnečku necháme na později. Pánev odstavíme z plotny a do těstovin po částech přimícháváme ricottu. Pokud jsou těstoviny moc husté, přilijeme vodu z těstovin. Nakonec posypeme posekanou bazalkou a petrželí. Podáváme s plátky sýra parmazánového typu.

 

 

 

Ricotta

Ricotta je nízkotučný sýr, který je bohatý na jednoduché proteiny s vysokou biologickou hodnotou. Je lehce stravitelná a tedy vhodná pro všechny věkové kategorie a zejména výborná potravina pro diabetiky. Obsahuje vitamíny B1, B, B3 a A a minerály jako sodík, draslík a fosfor. Protijed proti mléčným výrobkům- tedy kaseinu a mucinu.