Pečená řepa s mozzarellou na salátku

Tohle jídlo je absolutní pecka a jsem zvědavá, kdy se ho přejím. Pokud řepu po upečení vychladíte, výborně se hodí na letní grilovačky a v zimě je zase super jako teplý salát.

Takto ochucenou a připravenou řepu jí i celoživotní řepoví odpůrci. Fakt, že jo!

Jediná nevýhoda je, že se k tomuto salátku výborně hodí čerstvá křupavá bagetka…

Recept je podle Dity P.

 

Ingredience:

Mozzarella (nejlépe bůvolí)

Syrová červená řepa

Polníček

Rukola

Slunečnicové semínko

Bio citrón (kůra i šťáva)

Balsamikový ocet

Olivový olej

Čerstvý nebo sušený tyminán

Med

 

Postup:

Řepu očistíme a nakrájíme na středně široké plátky. Připravíme si marinádu, ve které řepu obalíme a následně pečeme. Marinádu připravíme z balsamika, šťávy z bio citrónu, olivového oleje, tymiánu a medu (já dávám více medu, mám ráda, když povrch zeleniny mírně zkaramelizuje). Řepu pečeme cca 20 – 30 minut (záleží, zda máme rádi křupavější nebo více propečenou)
při 180° C. Přiznám se, že teplotu i čas určuji „od voka“. V průběhu pečení si opereme polníček a rukolu a nakrájíme mozzarellu (bůvolí trháme rukou). Když je řepa upečená, pokládáme ji spolu s mozzarellou na salát, posypeme semínky, postrouháme citrónovou kůrou, osolíme, opepříme a můžeme pokapat zbylou marinádou.