Pečená podzimní zelenina s bílou quinoou

Tento recept je spíše inspirativní a není třeba se ho držet. Vyberte si zeleninu, jakou máte rádi nebo jakou zrovna najdete doma. Já se přiznám, že pro zavonění přidávám kvalitní klobásu s vysokým podílem masa, samozřejmě bez lepku. K zelenině se hodí spíše chuťově méně výrazná quinoa, tedy bílá.

Ingredience na 4 porce:

2 mrkve

1/4 dýně

2 malé červené řepy

10 cherry rajčátek

1 kedlubna

1 červená cibule

1 paprika

1 kvalitní klobása

Tymián, sůl a pepř

1 a 1/2 hrnku bílé quinoy

Rostlinný olej

Postup:

Zeleninu omyjte a nakrájejte na stejné větší kousky. Dejte do pekáčku, přidejte nakrájenou klobásu, polijte rostlinným olejem a posypte solí, pepřem a sušeným tymiánem. Dobře promíchejte a pečte na 180°C cca 20 – 30 minut. Zelenina by měla zůstat uvnitř křupavá. Rajčata přidejte až na posledních 5 minut. V hrnci nebo rýžovaru uvařte quinou dle návodu. Většinou ji vařím v poměru 1:2 vody.

Quinoa

Přirozeně bezlepková obilovina pocházející z Jižní Ameriky, kde je konzumována velmi často, tak jako u nás pšenice. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin, přibližně 23 % a vysokým podílem vlákniny. Je velmi dobře stravitelná a má nízký glykemický index 35. Quinou můžeme koupit ve třech variantách- bílá, červená, černá. Seřazeno od nejméně výrazné po nejvíce výraznou. Výhodou je vysoký podíl železa, hořčíku a vitamínu B2.