Minestrone

Minestrone je italská zeleninová polévka a v každé oblasti Itálie, možná i v každé italské domácnosti se připravuje jinak. Ale úplně jinak! Je to prostě polévka „co dům dal“. Nicméně tento recept jsem objevila nedávno, když jsem nevěděla co s konzervou fazolí. Musím říct, že mě překvapil i přesto, že je se sušenými bylinkami, které na talíři nevidím ráda. Zde chutnají výborně.

Zásoba rajčat v konzervě je doma vždy, takže super rychlá večeře je tady.

A jako bonus- velká dávka vysoce kvalitních rostlinných bílkovin.

Ingredience:

1 velká konzerva rajčat

1 konzerva mix fazolí a cizrny (i s nálevem)

2 cibule

4 stroužky česneku

2-3 mrkve (čím víc tím bude polévka sladší)

2 masové (zeleninové) bujóny

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce italských bylinek pokud nemáme čerstvé (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn)

Sůl, pepř

 

Postup:

Na olivovém oleji osmahneme cibuli, po chvíli i česnek s mrkví a 3 minuty dusíme. Potom přidáme rajčata a fazole, zalijeme vařící vodou a vhodíme bujóny. Vaříme asi 20 minut. Dochutíme bylinkami, solí a pepřem.

Fazole

Fazole obsahují 24- 30 % vysoce kvalitních rostlinných bílkovin. Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější. Jako u všech luštěnin jsou fazole velmi bohaté na rostlinnou vlákninu. 100 g sušené fazole obsahuje 15 g vlákniny. Je dobrým zdrojem niacinu a kyseliny pantotenové. Tyto látky jsou nepostradatelné pro zdravou a krásnou pokožku. Konzumace fazolí se doporučuje při kožních problémech, jako jsou ekzémy, suchá pokožka, kožní alergie a podobně. Příznivě působní proti vypadávání vlasů a proti lupům.