Kulajda

Polévková klasika. Byla jsem zvědavá, jak bude chutnat, když mléko nahradím zakysanou smetanou. Výsledek je výborný.  Není třeba zahušťovat! Pokud byste ji přece jen chtěli hustější, rozmixujte pár brambor. Rozhodně nedoporučuji používat bezlepkovou mouku. Je to drahý průmyslový výrobek, který obsahuje samé škroby. Raději se vyhýbejte podezřele bezlepkovým potravinám, které Vám přinesou více škody než užitku a snažte se vyhledávat přirozeně bezlepkové potraviny.

Pokud chcete Kulajdu servírovat trochu slavnostněji, vejce natvrdo nahraďte vejcem zastřeným a při servírování jej uprostřed rozřízněte, aby vytekl žloutek. Nádhera!

Ingredience na 10 porcí:

2 hrsti sušených či čerstvých hříbků

5 středních brambor

1 cibule

Svazek kopru

3 vejce

2 lžíce olivového oleje

Kelímek zakysané smetany

Šťáva z půl až jednoho citrónu

Sůl, pepř, kmín

1 l vody

Postup:

Na olivovém oleji smažíme cibulku, dokud nezesklovatí. Přidáme hříbky, které jsme měli přes noc namočené ve vodě (pokud jsou sušené), osolíme, opepříme a okmínujeme a chvilku podusíme. Zalijeme vodou, přidáme brambory nakrájené na kostky a vaříme, dokud nebudou hotové. Přidáme nakrájený kopr (trošku si necháme na ozdobu), natvrdo uvařené a nakrájené vejce a dochutíme citrónem popřípadě znovu solí a pepřem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Polévku už nevaříme. Servírujeme posypanou koprem.

Kopr

Konzumace kopru výrazně povzbuzuje činnost žaludku a střev a tedy pomáhá při problémech s trávením a nadýmáním. První osadníci Ameriky dávali kopr dětem na žvýkání při církevních obřadech pro jeho sedativní účinek. I podle čínské medicíny je kopr označován za mírné sedativum, jelikož umí snížit tepovou frekvenci.