Jáhlový nákyp s hruškami a povidly

Jáhlový nákyp je takové extra vytunění rýžového nákypu. Jáhly jsou totiž oproti rýži zásadotvorné a navíc chutnají výborně. Tento nákyp se hodí jak na snídani, oběd i jako dezert.

Jáhly v posledních letech upadly do zapomnění, což mi přijde jako veliká škoda. Proto jsem si dala za cíl objevit nové recepty s jáhly a zahrnout je více do svého jídelníčku. A snad i do Vašeho.

Ingredience na 6-8 porcí:

1,5 hrnku jáhel

1 hrnek povidel

1 l rostlinného mléka (mandlové, ovesné, rýžové, sójové, kokosové nebo mix)

2 hrušky

½ citrónu

1 lžíce medu

2 lžíce skořice

 

Postup:

Jáhly nepropíráme ve vodě, aby si zachovaly veškeré látky. Vložíme do hrnce, zalijeme mlékem, naposledy promícháme a vaříme na mírném ohni. Jáhly při vaření nemíchejte, protože jakmile je jednou zamícháte, začnou se připalovat. Ověřeno! Jáhly vaříme, dokud nejsou měkké, zpravidla tak 20-30 minut. Budou se ještě péct. Zatímco se vaří, očistíme a nakrájíme hrušky na menší kousky, kdo má rád ještě menší může nastrouhat. Uvařené jáhly smícháme s medem, skořicí a šťávou z citrónu.

Do velkého pekáče nebo malých zapékacích mističek vrstvíme v následujícím pořadí: jáhly-povidla-hrušky-jáhly. Pečeme na 180° horký vzduch cca 20 minut. Nepřikrýváme, aby se vytvořila krustička. Servírovat můžeme horké i studené.

Jáhly

Jsou velmi dobře stravitelné. Obsahují vysoký podíl minerálů, především železa a křemíku a díky tomu mají pozitivní vliv na zdraví zubů, nehtů a vlasů. Jáhly působí příznivě na srdce a to díky vápníku a hořčíku. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1 a B2. Kvůli vysokému obsahu fosforu zase velmi dobře fungují jako antidepresivum a potlačují únavu. Mají zahřívací účinek na organismus a jako jediná obilnina působí v našem organismu zásadotvorně. S jáhly dopravíme do našeho těla velmi mnoho vlákniny.