Italské rizoto s medvědím česnekem

Pravidelně chodím běhat do obory a vždy začátkem jara se z toho místa stává česnekové doupě. Jednou jsem si dala běžeckou přestávku, vběhla jsem do lesa a do kapsy jsem si natrhala hrst mladých listů. Doma jsem po cvičení a sprše googlovala, co s ním. Našla jsem výborný recept na italské rizoto, který zabere tak 30 minut času. Pokud je Vám z běžného česneku těžko jako mě, medvědí česnek je výborná alternativa.

Chuť vína výborně ladí s jemnou chutí medvědího česneku. Víno vybírejte kvalitní, takové, které byste nalili návštěvě, aby se neurazila. Nebojte, zbytek lahve určitě nepřijde nazmar.

Až skončí česneková sezóna, vrhnu se na houbové…

Ingredience na 4 porce:

350 g rýže Arborio

2 dcl bílého suchého vína

800 ml hovězího vývaru

2 kostečky másla

2 menší nebo 1 velká cibule

2 velké hrsti medvědího česneku

Sýr parmazánového typu

Sůl

Postup:

Na pánvi rozehřejeme jednu kostečku másla a dozlatova na ní osmažíme najemno nasekanou cibulku.  Zatímco se cibulka smaží, na vedlejší plotýnce si připravíme vývar, který udržujeme horký. Do cibulky přidáme nepranou rýži a 1-2 minutky opékáme, zalijeme vínem a necháme jej odpařit. Poté postupně po šufáncích přidáváme vývar a vždy mícháme, dokud se neodpaří. Takto postupujeme, dokud není rýže uvařená a dokud máme vývar. Rýže postupně nabývá na velkosti.

Až je rýže uvařená, vmícháme do ní čerstvý nasekaný medvědí česnek, zbytek másla a popřípadě dochutíme solí, pokud vývar nebyl dost slaný. Servírujeme posypané sýrem a popřípadě s kouskem másla.

Medvědí česnek

Je to přírodní antibiotikum a má antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Čerstvé nasekané listy mají čistící účinek na ledviny, močový měchýř a stimulují odchod moči.
Medvědí česnek je přírodní antioxidant. Snižuje hladinu krevního cukru, léčí průjmy infekčního původu a čistí krev.
Listy česneku medvědího se sbírají v dubnu a v květnu, někdy i v březnu nebo ještě v červnu a ty se za syrova konzumují. Vzhledem je snadno zaměnitelný s konvalinkou.