Chana masala

Indická klasika hotová za pár minut. Trochu nedostupnou ingrediencí je římský kmín a garam masala. Seženete je ve specializovaných obchodech s kořením, bioprodejnách, zdravých výživách, ale v běžných řetězcích na ně narazíte spíše náhodou.

K tomuto jídlu se výborně hodí rýže nebo brambory vařené v páře, které mají výbornou máslovou chuť. Pokud milujete indický naan tak jako já, doporučuju si na něj zajít do indické restaurace, kde Vám ho připraví absolutně dokonale. Když na něj máte chuť, tak si ho prostě dejte. Jsem toho názoru, že člověk by si neměl nic zakazovat. Pak se to pro něj stane zakázaným ovocem a to, jak všichni víme, chutná nejlépe.

Ale raději to s návštěvou indických restaurací nepřehánějte.

Ingredience na 6 porcí:

Chana masala

2 konzervy cizrny

1 konzerva rajčat

2 červené cibule

Kostička másla

Chilli paprička

Lžíce čerstvého zázvoru

2 stroužky česneku

½ citrónu

1 lžička kurkumy

2 lžičky garam masala

1 lžička mletého koriandru

½ lžičky římského kmínu

Sůl, pepř

 

Postup:

Na másle krátce osmažíme koření, potom nakrájenou cibulku a chvíli dusíme. Přidáme sůl, pepř, namačkaný česnek a nastrouhaný zázvor. Promícháme a pokračujeme nakrájenými rajčaty a chilli papričkou. Po chvilce přimícháme cizrnu i s nálevem a dusíme přibližně 15 minut. Nakonec opět dochutíme solí, pepřem a šťávou z citrónu. Jako přílohu volíme brambory či rýži.

Cizrna

Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny. Snižuje hladinu krevního cukru, obnovuje buňky, regeneruje organismus a přispívá ke snížení vysokého cholesterolu. Má vysoký obsah železa (3 krát vyšší než v mase), dále obsahuje hořčík, vápník a zinek. Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny panamové, která pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí.